Les claus d’un bon disseny web

Oferir una bona imatge en tot el que fem és molt important. Deixar una bona primera impressió és la carta de presentació que pot obrir o tancar moltes portes tant a nivell personal com a nivell professional. En el cas de la presència a Internet, aquesta imatge depèn principalment de dissenyar una web que combini funcionalitat, eficiència i estètica. Serà necessari que a nivell tècnic tot estigui correctament configurat per aconseguir la millor experiència per l’usuari.

Elements bàsics del disseny web

En primer lloc el dissenyador web cal que tingui bons coneixements sobre la funció dels principals elements del disseny d’una pàgina web com ara colors, fonts, imatges o l’estructura de la pàgina, entre d’altres, per tal d’aconseguir transmetre allò que es pretén d’una manera positiva i atractiva. L’objectiu és que els visitants rebin el missatge que se vol enviar de forma clara i efectiva. Les habilitats del dissenyador haurien de permetre gestionar aquests elements amb solvència.

Dissenyar webs enfocades en l’usuari

La planificació del disseny web ha de tenir el focus en l’usuari i en la millora de la seva experiència. En concret, si la web es dedica a la venda, aquest punt és especialment decisiu a l’hora de convertir visites en ingressos. El correcte funcionament de tots i cadascun dels apartats de la web ha de garantir que l’usuari trobi sempre el que busca i pugui interactuar amb la pàgina sense cap tipus d’error. No hi ha res més engrescador per l’usuari que una web que funciona al 100% amb rapidesa i efectivitat.

Atenció als cercadors

Un bon disseny web ha de tenir en molt en compte de quina manera interactuarà la web amb els cercadors per tal que aquests puguin trobar-la, indexar-la i posicionar-la de forma òptima. El dissenyador web necessitarà conèixer les darreres actualitzacions i canvis en SEO (optimització de cercadors) així com tots els detalls tècnics que permetin dur a terme aquesta tasca amb èxit. No serveix de res tenir una web perfecta però totalment il·localitzable a la xarxa. Per exemple, dos factors del disseny web que influeixen en aquest punt son l’adaptabilitat de la web per a dispositius mòbils i la rapidesa de càrrega.

Seguretat en el disseny de la web

Avui més que mai les pàgines web es veuen sotmeses a nombrosos riscos a nivell de seguretat. No cal dir que un òptim disseny d’una pàgina web web ha d’incorporar les mesures de seguretat adequades per protegir tant la integritat de les dades privades dels usuaris com la informació sensible que pugui existir. A més a més, aquest disseny hauria de preveure i minimitzar els riscos d’atacs que poden comprometre el funcionament de la pàgina web. Un bon dissenyador web sap que la seguretat és una de les peces clau d’un bon disseny web i un element molt sensible que, en cas de fallar, pot deixar en entredit tota la seva feina.